19.09.2020

Coworking, šta je sad pa to?

Coworking, šta je sad pa to?

Riječ koju ste vjerovatno mnogo puta čuli u zadnje vrijeme bilo u prolazu, na TV ili čak na nekom poslovnom druženju. Možda u našem okruženju tek novina koja će dobiti formu trenda u nekom vremenu pred nama, ali zasigurno vid i način rada koji je vrlo popularan u svijetu i zamjenjuje onaj klasični uredski i stereotipni vizual koji imamo u glavi.
Zbog teškoće prevoda na naše jezike u okruženju riječ se uvriježila u upotrebi na engleskom jeziku, ali ako pokušate naći doslovan prevod i definiciju onda bi to bilo nešto kao:
Rad u uredskom ili nekom drugom prostoru namjenjenom za obavljanje poslovne djelatnosti, s napomenom da taj prostor dijeli više nezavisnih pojedinaca ili timova. U najčešćem slučaju radi se o tzv. freelance radnicima, samostalnim preduzetnicima. Znači da taj prostor u većini slučajeva ne koristite samo vi nego i ostali preduzetnici, freelanceri, start-up timovi ili svi oni koji preferiraju takvu vrstu okruženja za rad ili rad na daljinu.
Eh sad je pitanje u čemu je razlika između ovog načina rada i onoga što se dešava u za to namijenjenim poslovnim prostorima, uredima, poslovnim zgradama.
Iskreno, prvi utisak koji steknete kada zakoračite u jedan takav coworking prostor ili hub jeste da vidite pojedince ili grupe koji su u svom ograđenom ili na neki drugi način izolovanom prostoru skoncentrisani na posao koji obavljaju, kao i one koje vode razgovore u većem za to namjenjenom prostoru. Ono što posebno izdvaja coworking prostor jeste vrlo pristupačna i fleksibilna cijena iznamljivanja tog prostora kao i uslovi pod kojima ugovarate svoj rad.
Mnogi ističu da prednost coworkinga u odnosu na obične uredske prostore je ta da stvara jaču vezu među zaposlenima i da ima pozitivne efekte na njihov rad. Čini da je zaista pozitivna strana coworkinga to što na jednom mjestu imate ljude,vrlo vjerovatno, različitih profila tako da ste u mogućnosti da u slučaju hitne i neodložive podrške istu dobijete bez čekanja jer je uvijek tu neko ko će vrlo rado podijeliti s vama iskustvo i dati smjernicu kako da riješite eventualni problem.
Također coworking prostori imaju i druge prednosti te osim što dobijate potpuno opremljene uredske i ostale prostorije, oni nude i prostor za organizaciju događaja za profesionalni i edukativni razvoj, kao i ljubazno osoblje.
Istina je da broj freelancera, novolansiranih start-up i novih biznisa i na prostoru naše zemlje sve veći tako da je sigurno i potreba za korištenje prostora ove vrste u porastu.
Stanpromet agencija za nekretnine je ponosna na eksluzivnu saradnju sa Tershouse koja se nalazi na adresi Kolodvorska 5 i koja je podijeljena na dva dvijela – jedan dio namjenjen freelancerima za upotrebu, a drugi dio IT kompanijama – ukupno 75 radnih stolova. Osim toga moguće je dobiti na korištenje sale za sastanke, brainstorming sobe i printere, kao i određene popuste pri organizaciji „evenata“ u prostoru, popust za korištenje consulting usluga. Više info klikom na 360 LINK