14.04.2021

„HOME STAGING“ JE ZAKUCAO I NA NAŠA VRATA

„HOME STAGING“ JE ZAKUCAO I NA NAŠA VRATA

Već duže vremena pokušavate da prodate svoju nekretninu, ali bez uspjeha. Mnogo toga ste pokušali – oglašavali, molili druge da o tome „pričaju“ dalje, čak ste angažirali i agenciju. No i dalje Vam se čini da se pravi kupac nikada neće pojaviti i nekako već razmišljate o tome da i odustanete.
Mislimo da znamo kako Vam pomoći i da je ustvari Home Stagging ili uređenje i dekorisanje nekretnine za prodaju pravo rješenje za Vas.
Znamo da se pitate kako da niste za to ranije znali ili čuli ili pak kako Vam preporuku te vrste nije dala agencija koju ste angažirali. Ne brinite se, home stagging je novitet na našem tržištu i u ovom trenutku ne postoji u Bosni i Hercegovini nijedna agencija koja u svom opisu usluga koje nudi, nudi baš i to. Uređenje nekretnina polako ulazi i na naše tržište i zasigurno je da će u narednom periodu potražnja za uslugom ove vrste postati sve veća.
Na samom početku želimo da Vam malo detaljnije objasnimo ovaj novitet, odnosno pokušamo definirati ovu vrstu  usluge.
Home staging je usluga uređenja i dekorisanja nekretnine s ciljem da se uz minimalna ulaganja ista nekretnina uredi na najbolji mogući način i da se izdvoji od konkurencije, da se što prije proda i za najbolju moguću cijenu.
Nemojte odmah na prvu da pomislite da ćete narednih mjeseci živjeti u „haosu“ koji će proizvesti grupe radnika koji preuređuju vašu nekretninu niti da će to od Vas zahtijevati veća finansijska ulaganja u odnosu na to koliko ste u mogućnosti sebi priuštiti.
Dakle, ova nazovimo je tehnika uljepšavanja će Vam omogućiti da malim detaljima ili trikovima (poput mađioničara) naglasite na vašoj nekretnini sve ono što je bitno i dobro i da ustvari to stavite u prvi plan. Sjetite se kako ste često hvalili svoga ljubimca (mislimo na automobil) pred drugima kao da ga prodajete svaki dan i drugima pričali samo o njegovim dobrim karakteristikama, namjerno izbjegavajući ono što i Vas kao vlasnika na određeni način nervira. Tako Vam je i sa home stagging-om.
Radi se o osmišljenoj, sistematskoj i koordiniranoj metodologiji pripreme nekretnine za prodaju. Znači ne radi se o dizajnu interijera po kojem se nekretnina uređuje po individualnoj želji vlasnika, nego sasvim suprotno, ovo je uređenje i dekorisanje nekretnine na način da se svidi najvećem mogućem broju kupaca.
Kao što smo rekli na našim prostorima ova usluga ima relativno kratku istoriju, dok je u SAD-u sasvim normalno da se angažira stručnjak za home stagging odnosno stilist za nekretnine, da uredi nekretninu da se što prije proda i za što bolju cijenu.  Naravno i u ovom polju poput drugih postoji i viša kategorija pružanja usluge tzv. luksuzni home staging, što najviše odgovara investitorima koji imaju nove kvalitetne nekretnine koje se prodaju ili iznajmljuju i koje im služe kao pokazne nekretnine. Luksuzan home staging odgovara i onima koji žele privući kupce koji vole dozu luksuza i koji su spremni to platiti.
No vratimo se na ključni sadržaj ove usluge. Kada se odlučite da želite uslugom ove vrste ubrzati prodaju vaše nekretnine, na scenu stupa agent stilist.
Na samom početku pregleda nekretninu, ne daje komentare niti postavlja pitanja, jednostavno pokušava da stekne prvi dojam i dovodi se u ulogu kupca nekretnine.
Nakon toga vama predstavlja koncept za koji misli da će djelovati i nakon čije primjene će zasigurno nekretnina biti i prodata.
Ponekad se radi samo o par detalja koji će osvježiti prostor koji prodajete i učiniti ga toplijim, atraktivnijim; često prodavci nekretnina kako bi ostavili bolji utisak svježe obojene zidove zaborave dodatno očistiti i uljepšati bilo slikama ili prostor ukrasiti jednostavnim komadima namještaja koji ne zahtjevaju velika finansijska izdvajanja – lampa, slika, jastuk, pokrivač, ogledalo u toaletu, ukrasni peškiri, košare za veš i slično.
Agenti stilisti se vode krilaticom "manje je više" kako bi pogodili ukus što šireg kruga potencijalnih kupaca. Najčešće koriste svoje vlastite zalihe namještaja i ukrasnih predmeta kako bi zaista nekretnina zasjala u punom sjaju. Često agenti stilisti preporučuju da se uklone i lični predmeti vlasnika nekretnine kako bi neutralizovali prostor i kako kupac ne bi stekao utisak da upada u nečiji privatni život.
Naravnom, sve ovo će uticati na izgled nekretnine i na fotografijama jer one su te koje služe u promotivne svrhe i koje zaista trebaju prikazivati prostor koji je uredan, pospremljen, lijepo uređen dekorativnim detaljima i usklađen s bojama. 
Naglašavmo da je home stagging uobičajena aktivnost pripreme nekretnine za prodaju i nema za cilj prevariti kupca ili prikazati nekretninu takvom kakva nije, nego samo uljepšati njeno stvarno stanje koje kao takvu i dalje oslikava realno stanje nekretnine što je za krajnjeg kupca vrlo bitna stavka.
Vjerujemo da ćete se nakon ovog svega zapitati a kolika je vrijednost ovog uređenja, ali svaki agent stilist će vam priznati da home stagging košta, ali da se sve to na kraju isplati jer skraćujete vrijeme čekanja za prodaju vaše nekretnine, a sigurno je da će ta investicija koštati manje nego prvo snižavanje cijene nekretnine. Čak tvrde da home stagging donosi nevjerovatan povrat ulaganja posebno jer se preporučuje svima onima čija nekretnina nije privukla potencijalne kupce kroz duže razdoblje, za one nekretnine koje su dugo na tržištu i još uvijek se nisu prodale, prodavačima koji su snizili cijenu već nekoliko puta, vlasnicima nekretnina sa zastarjelim uređenjem interijera, vlasnicima nekretnina koji su previše zauzeti i shvatili su da je za angažman oko prodaje nekretnine potrebno puno vremena, prodavačima bez pravog koncepta o tome kako privući potencijalne kupce, investitorima i izvođačima koji žele imati izložbeni stan kako bi potaknuli prodaju, kao i prodavačima koji žele pokazati puni potencijal prostora njihove nekretnine svojim klijentima.
Dakle, na vama je da odlučite da li zaista pripadate jednoj od ovih kategorija, i ako da, onda da se obratite prvoj najbližoj home stagging agenciji ili agenciji za posredovanje u prometu nekretnina (čitaj: Stanpromet u narednim mjesecima) jer je vrijeme da vaša nekretnina nađe konačnog kupca. Sretno!