20.08.2020

Kupovina ili najam nekretnine, pitanje je sad?

Kupovina ili najam nekretnine, pitanje je sad?

Odlučili ste promijeniti mjesto boravka i stanovanja, no još uvijek niste sigurni da li kupiti ili unajmiti nekretninu. Postavlja se pitanje šta je za vas finansijski atraktivnije i da li je mit da najmom nekretnine „bacate“ novac zaista samo mit ili stvarnost?
U narednim redovima pokušati ćemo da predočimo sve prednosti i nedostatke i jedne i druge opcije, a naravno na vama je da procijenite šta je to što vama više odgovara.
Vrlo često možete pročitati da je kupovina nekretnine najčešće vezana za ostvarenje tzv. „Američkog sna“ jer na taj način stičemo osjećaj sreće i ličnog zadovoljstva te vjerujemo da smo ostvarili jedan od životnih ciljeva. Naravno, uz dobro obrazovanje, dobar posao i osnovanu porodicu, nekretnina odnosno vlasništvo nad nekretninom smatra se zaista ostvarenjem sna. No međutim današnje vrijeme koje nas suočava sa mnogim nesvakidašnjim izazovima otvara mnoge dileme onima koji još uvijek nisu sigurni za koju od dvije opcije – kupovina ili najam da se odluče.
Kada razmišljamo o kupovini nekretnine onda prije svega možemo reći da je osnovna prednost ta što kupovinom nekretnine imate svoj krov nad glavom, nešto vlastito, što ćete sutra biti u prilici da ostavite i generacijama poslije vama, u nasljeđe. Osim toga, sa svojim vlasništvom raspolažete kako želite što znači da na raspolaganju imate sve mogućnosti od pregrađivanja, renoviranja, rušenja, doziđivanja i slično. Čak i kada samo promijenite boju zidova osjećate promjenu, a nismo baš sigurni da je to uvijek moguće izvesti kada niste vlasnik prostora u kojem boravite. U slučaju iznenadne promjene vašeg finansijskog stanja ili potrebe da mijenjate mjesto boravka, tu istu nekretninu možete izdati ili prodati jer ste u ovom slučaju vi vlasnik i imate pravo odlučiti što učiniti sa nekretninom u konačnici. Kad smo već spomenuli nedostatke posjedovanja nekretnine, moramo dodati da i vlasništvo „nameće“ određene obaveze poput popravki, renoviranja, odražavanja i slično što svakako vama kao vlasniku predstavlja finansijski teret. Napominjemo da je održavanje nekretnine nešto veći trošak kada ste vlasnik kuće dok je kod vlasništva nad stanom ovaj dio održavanja regulisan putem usluga koje pružaju upravitelji zgrada. 
S druge strane, najam nekretnine je opcija o kojoj se često razmišlja. Mnogi tvrde i vjeruju da upravo ova opcija za stanovanje ima svoje prednosti. Jedna od prednosti koju najčešće navode jeste da neposjedovanjem nekretnine imate priliku da kada god poželite promijenite svoje mjesto i oazu življenja, shodno potpisanom ugovoru o zakupu sa svojim Zakupodavcem, posebno u onim prilikama kada  razmišljate o zasnivanju ili proširenju porodice ili promijeni mjesta življenja jer su vam se djeca osamostalila. Dakle, biti u prilici da promijenite mjesto stanovanja kada god želite, a da o tome ne razmišljate previše, jeste ogromna prednost u odnosu na posjedovanje nekretnine. Sve ono o čemu smo pisali kao o vašoj obavezi koja predstavlja i finansijski teret kod posjedovanja nekretnine (popravkama koje su nastale usljed dotrajalosti, renoviranje, dio održavanja) u ovom slučaju, slučaju najma jeste trošak koji snosi vaš stanodavac i vi niste odgovorni za to. Naravno, sve je to prednost u slučaju kada zaista uspijete da na tržištu najma nekretnina susretne stanodavca spremnog da vas sasluša i udovolji svim vašim zahtjevima i potrebama. U protivnom, ako niste bili te sreće, scenario da strepite od eventualnog otkaza iz stana zbog iznenadnog zahtjeva stanodavca je stalno prisutan (osim u slučaju kada imate potpisan drugačiji ugovor o iznajmljivanju).
Za koju god od ove dvije opcije se odlučite, sigurni smo da ćete napraviti listu prednosti i nedostataka i donijeti odluku koja je za vas nabolje rješenje. Za koju god opciju se odlučite, naši stručnjaci, agenti za nekretnine su tu. Oni su ti koji će vas saslušati, dati svoje prijedloge i ponuditi najbolje moguće rješenje. Vaše je samo da nam se javite na našoj virtuelnoj adresi www.stanpromet.ba kao i na mrežama, ali i na lokaciji na Grbavici i naši Realtor® agenti će vas uvjeriti da ljudi i nekretnine dijele zajedničku sudbinu!