19.11.2021

MARIGONA Bjelašnica Sun&Snow vraća tradiciju boravka na planini, kako ljeti tako i zimi!

MARIGONA Bjelašnica Sun&Snow  vraća tradiciju boravka na planini, kako ljeti tako i zimi!

MARIGONA Bjelašnica Sun&Snow
vraća tradiciju boravka na planini, kako ljeti tako i zimi!

Izražena bijela „kapa" Bjelašnice je prizor koji oduševljava sve Sarajlije ali posjetioce ove planinske ljepotice. Vrlo često se mnogi zapitaju da li je to stvarnost ili neko poigravanje sunčevih zraka po obroncima ove planine, jer upravo se na njenim dijelovima gdje nema visoke šumske vegetacije tokom zimskih i snježnih dana može primjetiti nesvakidašnja bijela boja. Zapravo radi se o miješanju bjeline snijega i bjeline njenog kamena zbog čega je i zovu Bijela, odnosno Bjelašnica, posebno što je najveći dio godine domaćica djeci omiljenog, snježnog pokrivača.
Ova krška ljepotica, oblikovana između ostalog i radom ledenjaka, je vrlo popularno sarajevsko izletište, posebno privlačno onima koji se bave skijanjem, planinarenjem, brdskim biciklizmom ali odnedavno i paraglajdingom u zraku. Jedrenje padobranom (paragliding) je jedan od najmlađih zrakoplovnih, najlakših i najjednostavnijih načina za ostvarenje sna o letenju, a posljednjih godina sve je popularniji i u Bosni i Hercegovini. Popularnosti doprinosi i činjenica da su tereni poput Bjelašnice, Jahorine, Trebevića, savršeno podneblje za ovaj sport tako da je sve više i turista željnih avanturizma koji se odlučuju na let ispod bosanskohercegovačkog neba.
Bjelašnica je svoj vrhunac je doživjela tokom XIV Zimskih olimpijskih igara, održanih 1984. godine u Sarajevu, kada su na njoj izgrađeni brojni turistički i sportski objekti. TV toranj, visine 52 metra u čiju je izgradnju utrošeno više od 150 tona željeza, nalazio se na njenom vrhu od 1960. godine pa do 1992. godine, kada je srušen u toku ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.
Ne samo to; 1894. godine, Austro-Ugari su napravili meteorološki opservatorij, koji je još uvijek u funkciji, a koii je u vrijeme izgradnje slovio za jedini naseljeni objekt na toj nadmorskoj visini na Balkanu.
No, čini se da je ponuda ove olimpijske planine, kako u turističkom tako i skijaškom smislu zaboravljena i na određen način potisnuta nekim drugim ponudama i dešavanjima.
Ipak, i ova naša priča ukazuje na to da je došlo vrijeme da se Bjelašnica vrati svima nama i da se nastavi tradicija boravka na njoj, i zimi i ljeti, ali i da ovu olimpijsku ljepoticu vrate na njene stare staze slave.
Na maksimalnoj nadmorskoj visini od 1.300 m uz 200 snježnih dana godišnje i uz prosječnu visinu snijega od 135 cm, u ovom trenutku priprema se i gradi nešto potpuno drugačije, nešto što će našu olimpijsku Bjelašnicu ponovo vratiti mnogima u omiljeno mjesto boravka u prirodi.
Na udaljenosti od samo 36 kilometara od glavnog grada Bosne i Hercegovine, gdje sezona skijanja počinje sredinom decembra, a završava početkom aprila i traje po i stotinu dana, duboko u crnogoričnoj šumi mogu se vidjeti prvi obrisi apartmanskog naselja MARIGONA Bjelašnica Sun & Snow.
To je samo jedan segment onoga što će činiti „Sportsko-poslovni centar Trnovo” površine 11,21 hektara čija je izgradnja planirana na Bjelašnici, sa desne strane na ulazu u zonu Babinog dola − nukleusa sportsko-rekreativne zone ove planinske ljepotice. Centar je namijenjen za obavljanje trenažnog procesa profesionalnih sportista i uz administrativni centar Općine Trnovo i brojne otvorene sportske terene i objekte će biti dostupan svim građanima, kako ljeti tako i zimi.
Trenutni prostor na kojem se gradi ovaj Centar obuhvata neizgrađeni planinski krajolik pokriven crnogoričnom šumom u zapadnom i centralnom dijelu, dok je u istočnom dijelu uz put prema Babinom dolu riječ o bjelogoričnoj šumi. Posebno ističemo da je sjeverni dio relativno ravan teren bez vegetacije, obzirom da se prostor u prethodnom periodu koristio kao deponija. Na ovom prostoru planirana je gradnja glavnog nogometnog terena dimenzija 105x68 metara koji će biti pokriven prirodnom travom te tribina od 1.000 mjesta s istočne strane. U produžetku terena, prema južnoj strani, planirana je izgradnja terena s vještačkom travom dimenzija 100x60 metara, koji će biti pokriven balonom u zimskim mjesecima i imat će grijanje.
Pored glavnog terena također će biti napravljen i pomoćni nogometni teren, također pokriven vještačkom travom dimenzija 96x44 metra, te dvojni tereni za mali nogomet i rukomet dimenzija 44x48 metara i dvojni tereni za košarku i odbojku dimenzija 44x48 metara, kao i biciklističke staze, staze za šetanje i adrenalinski park za djecu.
Također u okviru ovog Centra biće smješteni hotel kapaciteta 90 ležaja sa pratećim sadržajima poput prostorije za sastanke, polivalentne dvorane za konferencije, prostora za odmor i zabavu, bazen, fitnes i spa, teretana, sauna i kuglana, priručna ambulantna i apoteka, kao i sportska dvorana kapaciteta do 500 gledalaca koja je povezana sa hotelom.
Okružena autentičnim planinskim selima Umoljani, Kramar, Lukavac, Brda, Milešići i Šabići, olimpijska Bjelašnica će zahvaljujući MARIGONA stambenom blagu u izgradnji, uskoro postati atraktivnija svim ljubiteljima adrenalina, ali i uživanja na planinskom zraku u svako godišnje doba.
Među pet trospratnih apartmanskih objekata sa istočne strane Centra su i dvije apartmanske zgrade MARIGONA Bjelašnica Sun&Ski sa ukupno 62 moderna apartmana, površine od 40m2 do 73m2 te 28 garažnih mjesta na jedinstvenoj lokaciji platoa Bukova Ravan, koja je prepoznatljiva kao jedan od najljepših lokaliteta na Bjelašnici za uživanje u svim planinskim sadržajima.
Apartmani na ovoj strani Centra imaju zasebne ulaze u garaže u suterenu koji su povezani sa planiranim servisnim saobraćajnicama.
Skijaške staze uz pet liftova, terenski predjeli za vožnju quadova, snowmobile, te sankaške staze su samo neke od atrakcija koje se nude svim posjetiocima ove planine u blizini Sarajeva.
Ono što je sigurno jeste da je Bjela tu, nadomak ruke i pogleda, njeno bogatstvo, mir i okruženje čine vašu dušu ispunjenom, a agenti Stanprometa su na raspolaganju da zajedno s vama vrate tradiciju boravka na planini Bjelašnici, kako ljeti tako i zimi!
Vaše je da nas pozovete i saznate šta je trenutno u našoj ponudi i da se uvjerite da MARIGONA Bjelašnica Sun&Ski apartmani čekaju na Vas