02.03.2021

Nekretnina na planini – da ili ne?

Nekretnina na planini – da ili ne?

Vječito pitanje za sve strastvene uživaoce planinskog ambijenta, ski staza i boravka na svježem planinskom zraku u bilo kojem dijelu godine jeste da li je kupovina nekretnina na planini ispravna odluka.

Uzimajući u obzir i pandemiju korona virusa, koja je sa sobom donijela novi normalni način života u kojem sve više vremena želimo uživati u planinskom ambijentu, potpuno je jasno da se traži i dodatna vrijednost boravka u tom ambijentu.

Da li je upravo investicija u nekretninu koja se nalazi na planini  ta dodatna vrijednost koja će vas natjerati da odgovorite potvrdno na pitanje iz naslova ovog teksta?

Istina je da investicija u nekretninu predstavlja jedan od produktivnijih načina ulaganja jer prije svega donosi višestruku korist i dobit ulagaču, odnosno vlasniku nekretnine.

Kada tu investiciju posmatramo kao ulaganje u objekat (apartman, kućicu i sl.) u planinskom okruženju, osim što nekretninu možete primarno koristiti za vaš povremeni boravak ili evetnualno stanovanje, ona je istovremeno i mogući generator vašeg prihoda, jer je vrlo lako možete iznajmljivati u periodima kada je vi ne koristite. 

Uzimajući u obzir da je prosječna visina snijega koji se na planinama oko Sarajeva zadržava od oktobra do maja iznosi preko 100 cm, što ih čini idealnim za ljubitelje zimskog sporta ali i generalno zime na planini, te da su smještajni kapaciteti na planinama ograničeni, jasno je da svaka novogradnja na planinama izaziva veliki interes. A činjenica da je trenutno zbog uticaja epidemiološke situacije na turizam lakše iznajmiti apartman na planini nego stan u centru grada, vrijedna je informacija za sve vas koji razmatrate sve potencijalne benefite ovakve investicije.

Čvrsto vjerujemo da je i to jedan od bitnih razloga zašto treba da investirate u nekretninu na planini jer smo uvjereni da će, ako poslušate svoga agenta i investirate na vrijeme, povrat vaše investicije biti veći od evropskog prosjeka.


Osim što u ovom slučaju govorimo o isplativost vaše investicije u nekom dužem vremenskom periodu, osvrnimo se i na kakvu korist činite sebi i svojoj porodici povremenim dužim boravkom na planini. Boravak na čistom zraku koji čisti vaš organizam i potiče metabolizam bi prije svega trebao da bude svima nama premisa zdravog života i da upravo utiče na donošenje odluka ove vrste.

Sigurni smo da ste nakon prethodne argumentacije već stigli do pitanja na kojoj planini kupiti nekretninu. Agencija Stanpromet za ovu dilemu ima rješenje – resort Snježna dolina. O kakvoj vrsti resorta se radi, o ponudi apartmana i pratećim sadržajima možete saznati ako se javite našim agentima ili posjetite snjeznadolina.ba