29.06.2020

Odmorite u Vašoj neodoljivoj OAZI STILA I MIRA

Odmorite u Vašoj neodoljivoj OAZI STILA I MIRA

Vjerovatno ste sa divljenjem gledali mnogobrojne terase i balkone koji vam uređeni kao iz najmodernijih salona interijera „iskaču“ sa raznih portala i društvenih mreža. Pretpostavljamo da ste odmah poželjeli da i vaša terasa ili balkon izgleda upravo tako i da ste bar na trenutak odlutati u tu oazu stila i zamišljali svoju prvu jutarnju kaficu ili večernje opuštanje uz posljednje zrake sunca! Vjerujte da niste jedini koji sanjaju da imaju ovakav kutak mira kako bi uživali u zelenilu i ljepoti koja ih okružuje.
Da biste to postigli, odnosno da biste uspjeli, bar onoliko koliko ste u mogućnosti, osigurati sebi ugođaj koji želite u takvom kutku, morate ga prije svega učiniti funkcionalnim ali i estetski zanimljivim, da odiše stilom koji krasi i vas, stilom po kojem ste prepoznatljivi i sami.
Nekako nam se čini da bi u ovim danima kada svi žudimo da provodimo što više vremena na otvorenom, a vaša terasa ili balkon postaju i vaš dnevni boravak na otvorenom, bilo prvo neophodno sagledati kakav prostor imate na raspolaganju. Sve ono što ste tokom zimskih dana, a što je bilo višak „slučajno ostavljali“ na ovo mjesto, vrijeme je da pregledate, nepotrebno da donirate a ono što je uništeno ili oštećeno da bacite. Poštujte u tom smislu onu Feng Shui izreku koja kaže da oštećene stvari mogu postati prepreka u životu i uzrokovati stres koji će djelovati na vas i vaše okruženje. Takvo nešto vam zasigurno nije potrebno u vašoj budućoj oazi mira i stila.
Nakon toga predlažemo da zasučete rukave i osvježite zidove vašeg prostora na otvorenom, naravno ukoliko to već niste učinili ranije.
U slučaju da vaša terasa ili balkon ima već ugrađene žardinjere predlažemo da trenutnu zemlju obogatite novom količinom zemlje i đubriva i da zasadite sezonsko cvijeće, a zašto da ne i začine?! Ukoliko nemate već ugrađene žardinjere, onda su rješenje one okrenute prema vanjskoj strani ograde, vertikalni vrtovi uz zid ili pak viseće tegle pričvršćene o strop. Cvijeće i zelenilo su u ovom slučaju obavezan i neizbježan korak koji morate ispuniti pri uređenju terase ili balkona. Dašak prirode koji zelenilom i cvijećem unosite u ovaj vaš kutak, sigurno će doprinijeti i tome da se ugodnije osjećate a da i pogled  kroz prozor na vaš balkon učinite ljepšim. Upravo mjesec juni volimo nazvati last minute mjesecom za sadnju šarolikih cvjetnica koje će biti vaš saveznik u uljepšavanju ovog pogleda.
Kao što smo već ranije napisali ovaj vaš kutak za uživanje bi trebao da odiše funkcionalnošću pa predlažemo da, ako već imate određene komade namještaja na raspolaganju, njega doradite – popravite, obojite, lakirate. Naš prijedlog je da namještaj koji koristite u ovom prostoru bude lagan i manjih dimenzija, pozicioniran uza zid ili ogradu, a nipošto u središtu jer se tako štedi na prostoru.  Ako još sve to osvježite novim presvlakama ukoliko se radi o sjedećoj garnituri ili novim jastucima za sjedenje i stoličarkama, dobijate efektne detalje koji čine dom, a u ovom slučaju, vašu oazu mira posebnom.
Posebno vodite računa o bojama, oblicima i funkcionalnosti odabranih elemenata namještaja ili dodataka jer se boje trebaju uklapati, ali ne i utapati jedna u drugu. Predlažemo odabir pastelnih boja, čime ćete dati jednu egzotičnu notu, te elegantan i moderan prizvuk ovom kutku Vašeg doma.
U slučaju da vaš prostor dozvoljava da na balkonu imate samo stolice, naglašavamo da te stolice ne bi smjele služiti samo za to da biste imali na šta sjesti. Vrlo je bitno da namještaj koji koristite i u ovom kutku bude namjenjen za odmor te predlažemo da odaberite stolice koje su sklopive, ali i koje možete podešavati za uspravno sjedenje ili gotovo ležeći položaj tijela.
Ako se u vama skriva kreativac, namještaj za balkon možete napraviti sami od nekog starog zaboravljenog namještaja iz podruma ili pak paleta koje su idealan resurs za balkonski i vrtni namještaj jer proces izrade ne zahtijeva nikakve posebne vještine i opremu, samo palete i osnovni alat.
Mnogi se pitaju da li i što staviti na pod svog balkona ili terase; natkriveni balkoni i lođe omogućavaju da pod zaštitimo tepihom i tako dodatno oplemenimo prostor s tim da je moguće kupiti i posebne tepihe koji imaju gumeno dno i odbijaju vlagu, tako da trebate razmisliti o ovoj opciji ako želite imati tepih.
Možda za kraj da vam damo dodatni vjetar u leđa i preporučimo da budete odvažni i da vaš kutak smije i treba biti opremljen različitim materijalima – namještaj ne mora biti dio iste garniture, stolić može biti od kovanog željeza s mramornom površinom, a viseće žardinjere pak porculanske ili drvene kutije.
I posljednje, a ne manje važno - rasvjeta. Predlažemo LED lampice, koje možete naći u različitim bojama, motivima i dužinama, koje će sigurno oplemeniti prostor. Cjenovno su vrlo prihvatljive, a tokom zime ih možete iskoristiti u stanu.
Ono što je najbitnije u svemu jeste stvorite sebi i svojim najdražima dodatnu udobnost na vašem balkonu, vašoj oazi stila i mira.
I ne zaboravite: skladno i ugodno opremljen balkon ne samo da stvara osvježenje u vašim očima, već i u očima drugih, a vrijednost vaše nekretnine i u tom smislu raste.
U slučaju da se odlučite da ova oaza mira bude još samo kratko u vašem vlasništvu jer žudite za nečim prostranijim i atraktivnijim, ne zaboravite da je Realtor® agent tu, da u kratkom vremenskom roku uloži maksimalne napore, uštedi Vaše dragocjeno vrijeme, odgovori vašim zahtjevima i učini nekoga drugog ponosnim vlasnikom ove oaze stila i mira. Realtor® agent čeka na vas, na vama je samo da nas pozovete ili posjetite na našoj virtuelnoj ili fizičkoj adresi!