11.09.2020

Pametna kuća – kuća uštede i udobnosti

Pametna kuća – kuća  uštede i udobnosti

Kako nam se tema smart houses jako sviđa, odlučili smo da u današnjem izdanju našeg Stanpromet bloga malo više o tome pišemo. Temu smo na određen način započeli već jučer u našoj rubrici #vašprozorunekretnine na društvenim mrežama kada smo u kratkim crtama prezentirali idejno rješenje pametne kuće koju je projektovala njemačka kompanija Baufritz.
Ukoliko se osvrnemo na period od prije nekih desetak godina onda nam se ideja upravljanja sistemima u kući poput grijnog, električnog i sigurnosnog na daljinu činila poput naučne fantastike. No 2017. godina se pokazala kao godina pametnih kuća i već predviđanja godinu kasnije su upućivala da će do 2022. godine tehnologija na ovom tržištu doseći i 50 milijardi uređaja povezanih na mreže, što je šest uređaja po stanovniku Zemlje.
Zaista je došlo vrijeme kada su oko nas pametne naprave, pa su u tome smislu i kuće postale „pametne“. Ali da li ste se zapitali šta je to pametna kuća i šta ju ustvari čini pametnom?
Iako se većinom taj pojam usko veže za tehnologiju i internet, on ima i druga značenja pa se često radi i o energetski efikasnim kućama, zelenim ili pak pasivnim kućama.
Kažu da je je smart ili pametna ili inteligentna ona kuća u kojoj se uređaji mogu automatski nadzirati s bilo kojeg mjesta povezanog s internetskom mrežom pomoću mobilnog ili drugog umreženog uređaja. Zamislite da stižete kući sa posla, vrata garaže se sama otvaraju, osvjetljenje se uključuje pri ulasku, a klima uređaj se upalio prije vašeg dolaska i temperatura u prostorijama je potpuno prijatna. Dakle, cilj izgradnje ovakve kuće jeste poboljšanje kvalitete vašeg života, pojednostavljenje dnevnih obaveza i minimalizacija štetnih uticaja okoline (buka, svjetlost, toplina/hladnoća, zagađenost zraka). Nadalje, pametnom kućom se naziva i onaj objekat koji se dinamički prilagođava promjenama klime i korištenja (tj. potrebama i zahtjevima vlasnika ili korisnika kuće).
Kada govorimo o pojmu zelene kuće onda ustvari govorimo o objektu sa idealnim unutrašnjim uslovima, sa minimalnim negativnim utjecajem na okoliš i ekologiju i sa maksimalnom energetskom učinkovitošću. Jednostavnije rečeno kuća racionalnije troši energiju i uopšte smanjuje potrebu za proizvodnjom električne energije, te time aktivno doprinosi očuvanju okoline.
I na kraju tu je i pasivna kuća koja je na određen način sinonim energetski efikasnog objekta koji se sam zagrijava i hladi. Radi se o kućama koje imaju zidove, krov, temelje, prozore i vrata, dakle sve građevne elemente, poput običnih kuća, ali su ti elementi konstruirani po drugačijem standardu koji ne zahtjeva ugradnju posebnih sistema grijanja i hlađenja.
Čini se da velike razlike između ovih vrsta kuća ni nema i da zaista smart kuća je ona kuća koja je i energetski učinkovita, zelena i pametna, tj. ona kuća koja omogućava njenom vlasniku da može mrežno nadzirati njene uređaje, pri tome uticati na kvalitet svoga života, donijeti sebi uštede koje nemaju negativan uticaj na njegov okolinu.
Danas, kada su pametne kuće postale naša realnost čini se da su ipak za ovu vrstu ugodnosti i poboljšanja života potrebna i znatna sredstva. Naravno kada govorimo o energetski efikasnim ili pasivnim zasigurno su potrebna mnogo veća nego kada mislimo samo na automatizaciju kuće tj. ugradnju popratne opreme radi upravljanja na daljinu.

Stoga na popisu karakteristika pametne kuće kojoj ljudi danas sve više teže, nije boja fasade niti unutrašnjih zidova kao ni unutrašnji raspored prostorija nego inovativnost koja se ogleda u uštedi, a koja u konačnici ima svoju svrhu – poboljšanje života i olakšavanje življenja u svakom smislu.
Ukoliko ste u potrazi za vašim idealnim domom, a da pri tome taj dom podrazumijeva i moderni smart sistem življenja i to na lokaciji udaljenoj manje od 4 km od centra Sarajeva, podsjećamo da već jedan takav imamo u ponudi - Villa Terrazza. Na vama je samo da  pozovete našeg  Realtor® agent ili nas posjetite na našoj virtuelnoj ili fizičkoj adresi!