07.10.2021

Promjene koje donosi Zakon o posredovanju u prometu nekretnina u FBiH

Promjene koje donosi Zakon o posredovanju u prometu nekretnina u FBiH

Posljednjeg dana mjeseca septembra stupio je na snagu najavljeni Zakon o posredovanju u prometu nekretnina u FBiH. Svima onima koji su dugi niz godina angažovani na tržištu prometa nekretnina u ovom dijelu BiH donošenje i stupanje na snagu ovog Zakon ulijeva nadu da će tržište u budućnosti dobiti zakonski regulisane konture, koje će uticati na uklanjanje velikog broja nepravilnosti i problema koji su upravo nastali zbog nepostojanja ove legislative.
Iako smo mi u #Stanpromet-u već ranije pisali o pripremi nacrta i usvajanju ovog Zakona kako u formi bloga tako i objavama na našim društvenim mrežama, odlučili smo da i ovaj blog posvetimo svim onim promjenama koje ovo rješenje donosi na tržište nekretnina u FBiH jer smatramo da ovo zakonsko rješenje donosi ključnu promjenu na ovom tržištu.  
Interesantan je podatak da je izrada, usvajanje i stupanje na snagu Zakona rezultat višegodišnjeg rada i saradnje Udruženja učesnika u prometu nekretninama u FBiH, Federalne privredne komore i Ministarstva trgovine FBiH, a sve u cilju uređenja unutrašnjeg tržišta, zaštite fer konkurencije i potrošača u FBiH.
Ovaj Zakon, poput svih ostalih zakonskih akata, uređuje osnovne uslove za obavljanje ove djelatnosti, prava i obaveze posrednika, agenata i nalogodavaca u prometu nekretnina, opšte uslove poslovanja, sklapanje ugovora, posredničku naknadu, stručni ispit za agente i nadzor nad primjenom ovog zakona. Dakle, daje okvir za djelovanje i uređuje ovu oblast u svim segmentima djelovanja kako agencija tako i agenata koji posreduju u prometu nekretninama na području FBiH.
Kao što je u svom nedavnom intervju za #Oslobođenje izjavio Ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović ovo "zakonsko uređenje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina će sigurno doprinijeti jačanju konkurentnosti poslovnih subjekata u ovoj oblasti, smanjenju sive ekonomije, podizanju nivoa stručnosti, profesionalizma i etičkog ponašanja tih poslovnih subjekata, a time će se i nivo i kvalitet usluge podići na viši nivo."
Naša iskustva zaista potvrđuju ove navode jer smo svjedoci da u ovom trenutku u prometu nekretnina na tržištu u FBiH djeluje veliki broj (ne)legalnih posrednika (pravnih i fizičkih lica) te bi stupanje na snagu ovog Zakona upravo trebalo da osigura svim budućim klijentima veću sigurnost poslovanja sa nekretninama ali i veći nivo znanja samih agenata.
Zašto to tvrdimo?
Osnovni razlog našeg uvjerenja se odnosi na činjenicu da upravo nove odredbe zakona upućuju na registrovanje agencija za posredovanje koje imaju zaposleno najmanje jedno lice (na puno radno vrijeme) koje mora imati položen stručni ispit za posredovanje u prometu nekretnina. Stručnu osposobljenost ovih lica će provjeravati Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine prema Programu osposobljavanja za agenta posredovanja u prometu nekretnina uz tranzicijski period od 18 mjeseci koji će agencije i njihovi zaposleni imati na raspolaganju kako bi uskladili svoje poslovanje sa novom, važećom legislativom.
Ovim promjenama će se dodatno regulisati tržište nekretnina, povećati broj legalnih posrednika ali i unaprijediti oblast posredovanja u prometu nekretninama kao profesionalna djelatnost. Jedna od odredbi vrlo eksplicitno navodi da upravo agent za posredovanje u prometu nekretnina ne može započeti posao posredovanja bez prethodno sklopljenog ugovora između posrednika i nalogodavca, odnosno bez pravno formalno sklopljenog naloga za prodaju, kupovinu ili najam nekretnine. Upravo na ovaj način će nalogodavac kao zainteresovana strana dobiti veću sigurnost i zaštitu tj. bolju, profesionalniju i kvalitetniju uslugu, po uzoru na zemlje u okruženju čija su tržišta ove vrste uređenija.
Dakle, pravni okvir donosi pozitivnu promjenu i u ovom pogledu, i kao što je ministar Vujanović u spomenutom intervjuu naglasio primjenom ovih odredbi Zakona „posrednici će morati da sa nalogodavcem zaključe Ugovor o posredovanju u pisanoj formi sa propisanim sadržajem, jer je to osnov za ovaj posao, a zabranjeno je i oglašavanje za prodaju nekretnine ukoliko ovog ugovora nema“.
Sve vodi u smjeru poštivanja osnovnih postulata posredničke profesije – transparentnost, etičnost i profesionalnost, postulata koji treba da doprinesu i postizanju ekonomskih koristi koje usvajanje prijedloga ovog Zakona donosi, a koje se prije svega odnose na povećanje prihoda od naplate PDV-a po osnovu posredničkih provizija, kao i do povećanja naplate poreza na dobit koje ostvaruju registrovane agencije.
Upravo iz tog razloga smo tokom nedavnog susreta sa ministrom Vujanovićem ponovili svoje uvjerenje da stupanje Zakona donosi dodatnu sigurnost nama koji se bavimo posredovanjem u prometu nekretninama te da ćemo mi agenti #Stanpromet agencije za nekretnine nastaviti i dalje da štitimo profesionalizam i posredničku profesiju, postavljajući standarde i garantirajući klijentima veću sigurnost poslovanja.

Kompletan Zakon skinite sa LINK-a