12.07.2021

Trendovi na tržištu nekretnina i buduća očekivanja

Trendovi na tržištu nekretnina i buduća očekivanja

U većini oblasti poslovnog djelovanja 2021. godina je godina u kojoj se analiziraju posljedice jednogodišnje pandemije, lockdown-a u mnogim zemljama, odnosno posljedice ekonomske krize. Kada govorimo o tržištu nekretnina, kako lokalnom tako i globalnom, mnogi stručnjaci tvrde da tržišta u periodu od godinu dana nisu pretrpjela veliku štetu. Čak se moglo pročitati i u jednom od naših prethodnih tekstova da su cijene nekretnina u rangu cijena iz istog perioda prošle godine i da se veliki zastoj nije desio bez obzira na pandemiju i ekonomski pad koji bilježi naša zemlja, a pretpostavka je i mnoge druge u svijetu.
No posljednji podaci koje je objavio Eurostat (https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210708-2) ukazuju da je ipak prisutan trend rasta do 2,2% kada je u pitanju rast cijena stambenih nekretnina, odnosno rast od 0,4% u slučaju rasta cijena najma nekretnina (prvi kvartal 2021. u odnosu na zadnji kvartal 2020. godine).
Ukoliko se posmatra period od posljednjih 11 godina, onda već govorimo o povećanju do 30,9% u slučaju rasta cijena prodaje stambenih nekretnina na tržištu Evropske unije.
Istovremeno, neki od natpisa na portalima u našoj zemlji posljednjih dana ukazuju na to da je porast cijena zabilježen i na tržištu građevinskog materijala. Mnogi će reći da se ipak radi o „drastičnom poskupljenju“ jer za neke proizvode cijena je porasla i do 80% (cijena željeza, stipora i drugog izolacionog materijala, i slično).
No, eventualni pad prodaje uzrokovan rastom cijena ovog materijala na globalnom nivou nije zabilježen. Ipak, prodavci na domaćem tržištu se dodatno suočavaju sa izazovom pravovremene nabave potrebnih materijala, i to prvenstveno zbog krize vezane za brodski prevoz.  
Realno je očekivati i poskupljenje cijene izvođenja građevinskih radova, što posebno ima značaj za nas koji se bavimo prometom nekretnina koje su u izgradnji, jer ćemo sigurno u tom slučaju prezentirati izmjene u cijenama u odnosu na npr. neke aktuelne cijene nekretnina.
Prognoziranje budućih trendova u ovom momentu je praktično nemoguće, jer su okolnosti na globalnom nivou još uvijek vanredne. Mi ćemo i dalje pratiti relevantne izvještaje i o tome vas informisati.
Jedno je sigurno – svi oni koji žele da postanu vlasnici nekretnine u izgradnji ili već gotove nekretnine treba da budu upoznati sa aktuelnostima na tržištu kako bi na vrijeme donijeli pravu odluku šta činiti i u kojem pravcu djelovati. A ukoliko vam treba savjet više, naši agenti su tu, na raspolaganju da vas ohrabre i usmjere jer mi smo ti vjerujemo da ljudi i nekretnine dijele zajedničku sudbinu.