28.06.2021

Trendovi uređenja interijera 2021

Trendovi uređenja interijera 2021

U 2020. svi smo puno više vremena provodili kod kuće. Prvih pola godine 2021. godine, jasno nas upućuje da je koncept nekadašnjeg načina života definitivno promijenjen i da je vrijeme da se preispita životni prostor u kojem boravimo. A ako ćemo već unositi promjene u naš životni prostor, bilo bi dobro razmotriti i aktuelne trendove uređena interijera. Iako se trendovi dizajna uvijek mijenjaju, postoje dvije glavne tematike: izgradnja funkcionalnog prostora te stvaranje osjećaja smirenosti i zadovoljstva unatoč burnom vanjskom svijetu.
Udobnost
Udobnost je trenutno najvažniji „trend“,  vjerojatno je to ono za čim svi čeznu. Provodilo se više vremena kod kuće nego ikad prije, ne samo zbog opuštanja, već i zbog rada od kuće. Ove 2021. godine fokus je na unošenju što više prirodnog svijetla u dom, posebno tijekom zimskih mjeseci. To je jednostavan i brz način  za postizanje udobnosti i ugode. Potražnja je i za udobnim namještajem za sjedenje. Uvijek je bolje izabrati kožnu, anatomsku fotelju nego tvrdu, metalnu stolicu. Ali uvijek se može dodati baršunasta presvlaka zanimljivih linija. Udobnost nije samo važna za namještaj već i boju. Trendovi boja ove godine uvjerit će bilo koga da ostane kod kuće jer će biti okruženi toplim zemljanim tonovima, nježnim ružičastim i nebesko plavim tonovima. Dodavanjem mekih i udobnih elemenata u prostor, mješavinom tekstura - platna i vune na sofama i foteljama i drvenim stolovima – lako je napraviti mjesto za opuštanje i odmor.
Maksimalizam
Maksimalizam se treba razmotriti ako je potrebno osvježenje u domu. Nakon desetljeća minimalizma došlo je do inventivnog povratka visoko dekorativnih i jedinstvenih interijera. Razvija se dizajn tako da se stvore prostori koji će biti ispunjavajući, nezaboravni i zanimljivi. Vlasnici stambenog prostora trebaju oblikovati svoje interijere kako bi ispričali svoju priču. Svaki komad namještaja domu daje izjavu bilo siluetom, izborom tkanine, bojom ili jedinstvenom prošlošću. Veliki udobni kauč, prekriven mekanim tkaninama poput baršuna u svijetlim bojama poput ružičaste, senf žute i zelene sigurno će dati posebnu notu dnevnom boravku. Dizajneri predlađu vraćanje osjećaja individualizma korištenjem tamnih cvjetnih uzoraka i miješanjem tekstura i dodavanjem šarenih ukrasa. Treba bez straha miješati kontrastne uzorke. Gotovo svi profesionalci tvrde da je „više, više".
Miješanje tekstura
Ako se maksimalizam vraća, onda definitivno ne smijemo zaboraviti na miješanje tekstura. Miješanje tekstura dodaje dubinu i toplinu prostoru, pa sljedeći put kada bude potrebno kupiti deku ili jastuke treba razmisliti o raskošnim materijalima i umjetnom krznu. Dodavanje neočekivanih tekstura prostoru daje notu luksuza i dinamike. Zidovi su također idealna podloga čijim uređenjem definišemo prostor. Na primjer, pomoću drvenih letvica u zanimljivim geometrijskim oblicima kreiramo dubinu i teksturu zida, dok je za elegantan izgled potrebno dodati ravne drvene letvice.
Vintage
Bilo da se radi o nabavljanju starog namještaja na pijaci ili pronalaženju starih vitrina i komoda na tavanu ili garaži, u svijetu se bilježi porast korištenja komada namještaja koji pričaju priču i imaju značenje. Ne samo da je često isplativiji, već je i vintage namještaj često čvršći i kvalitetnije izrađen. Miješanje starih i novih elemenata dizajna u istom prostoru, bez sumnje, je jedan od najvećih trendova dizajna interijera za 2021. godinu. Starinski i retro namještaj može pronaći svoju svrhu u svakom domu. Cilj je, koristeći jake boje i omiljene starinske komade namještaja, postići udobnu i kohezivnu estetiku, te pružiti mnogo kontrasta između modernog i retro stila. Starinski namještaj za dom ima višestruke prednosti: održiv je, često  jeftiniji od bilo čega novog i prostoru daje jedinstveni dizajn. Vintage stil kombiniran s minimalističkim  dizajnom i mnogim prirodnim materijalima čini dom ugodnim i spokojnim. Ova je godina svima bila teška, a dodavanjem vintage elemenata nas vraća u sretnija vremena. Namještaj koji se preporučuje uključuje sofe i pufere  u dekadentnim baršunastim materijalima bogatih boja ili tamnoj koži, te komode, stolove i vitrine od drveta.
Višenamjenski prostor
Naše su prostorije u domu u proteklih godinu dana zaista morali obavljati više funkcija - dnevna je ujedno morala postati i soba za domaće zadatke, spavaća soba ured, a blagovaonica je sada sala za konferencije i zoom sastanke. Istraživanja pokazuju da je većina ljudi pretvorila sobe za goste u kućne urede, a ubuduće će se dizajnirati prostori korisni za niz drugih aktivnosti. Trik je u tome da se sobe učine praktičnim, a da i dalje ostanu estetski ugodne. Jedno ne može bez drugoga! Višenamjenske sobe su neophodnost, ali to ne znači da ne moraju izgledati lijepo. Ulaganje vremena i novca u uređivanje prostora - velikih ili malih - u funkcionalna i ugodna boravišta se uvijek isplati. Možda je baš za vas vrijeme da svome domu dodate bazen, vrt ili kućnu teretanu.
Prirodnost
Što se tiče ljetnih trendova dizajna interijera, ovaj je bezvremenski. Zelenilo je veliki dio, ove godine popularnog, boho dekora. Uključivanje biljaka u dizajn interijera i eksterijera može u potpunosti promijeniti izgled prostorije i dati joj život. Preporučuje se uzimanje pravih biljaka umjesto umjetnih, osim ako ne želite ići ukorak sa sezonama i trendovima, u tom slučaju bi umjetne biljke možda više odgovarale vašim potrebama. Mogu se jednostavno zamijeniti biljke u skladu s godišnjim dobima. Korištenje trske i sličnih drvenastih materijala postaje sve više cijenjeno jer daje prirodni ugođaj. Svijetle nijanse ovih prirodnih elemenata donose eleganciju u dom i često su povezane s mističnijim, bogatijim elementima koje nalazimo u šumama. To znači i da se lako može ugraditi minimalni dizajn pomoću lakših drvenih elemenata poput ratana ili trske, dok će se, pritom, prostranost. Osim navedenog, najznačajniji trend uređenja interijera za ovu godinu su domovi s puno prirodnog svjetla, pa ga dizajneri interijera širom svijeta preporučuju. Iako je to, možda, izazovno, uvijek se može maksimizirati svjetlost pravljenjem dodatnih prozora ili pomoću prozirnih zavjesa. Najbolje se odlučiti za istaknute prozore kako bi se osiguralo da prostor neprestano preplavljuje prirodna svjetlost. Trendovi tepiha su se razvili, zajedno s ostalim trendovima dizajna interijera za 2021. godinu, a ekološki materijali se veoma popularni. Najbolji savjet je miješanje i kombiniranje prirodnih tekstura i materijala za ugodan i privlačan izgled doma koji će pozitivno utjecati i na sve one koje u njemu provode vrijeme.
Iako se možda očekivalo da će, nakon prilagodbe na život u pandemiji, trend dizajna interijera biti minimalizam, jednostavnost i uglađenost, ipak zbog potrebe za udobnošću potrebama, dominira trend visokokvalitetnog, detaljima bogatog, kreativnog dizajna interijera. No, kakav god bio vaš izbor kada je u pitanju osvježenje ili potpuno novo uređenje vašeg stambenog prostora, naš savjet je da se prvenstveno vodite svojim potrebama, željama i navikama, jer je to ipak prostor u kojem se vi morate osjećati ugodno.