11.08.2021

Zakon o posredovanju u prometu nekretnina FBiH

Zakon o posredovanju u prometu nekretnina FBiH

Usvojen Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nekretnina u FBiH

Naši agenti su s vama već ranije podijelili vijest da je Dom naroda FBiH usvojio Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nekretnina. Nama, koji se dugi niz godina bavimo prometom nekretnina na području Federacije BiH koje karakterišu velike nepravilnosti i problemi koji su nastali kao posljedica nepostojanja posebnog zakonskog okvira kojim bi ova oblast bila uređena, donošenje ovog Zakona  budi nadu da tržište nekretnina čeka neka nova i bolja budućnost.
Zato smo odlučili da vam predstavimo ovaj Zakon u kratkim crtama odnosno kako bismo i vas koji ste eventualni korisnici naših usluga upoznali sa osnovnim promjenama koje tržište i agencije koje posluju na njemu očekuje.

Na samom početku, naglašavamo da ovaj prijedlog Zakona, poput svih ostalih zakonskih akata, uređuje osnovne uslove za obavljanje ove djelatnosti, prava i obaveze posrednika, agenata i nalogodavaca u prometu nekretnina, opšte uslove poslovanja, sklapanje ugovora, posredničku naknadu, stručni ispit za agente i nadzor nad primjenom ovog zakona. Dakle, daje okvir za djelovanje i uređuje ovu oblast u svim segmentima djelovanja kako agencija tako i agenata koji posreduju u prometu nekretninama na području FBiH.

Ističemo da se jedan od razloga pripreme prijedloga ovog Zakona odnosi i na uređenje unutrašnjeg tržišta, zaštite fer konkurencije i potrošača, koji je Vlada FBiH identificirala kao strateški prioritet kroz  Reformsku agendu za period 2015. – 2018. godina, a u cilju usvajanja evropskih standarda u oblasti posredovanja prometa nekretnina.
Posebno imajući u vidu pojavu velikog broja posrednika (pravnih i fizičkih lica) u prometu nekretnina na tržištu u FBiH , kako onih koji tu djelatnost obavljaju profesionalno tako i onih koji nepoštuju pravila posredničke profesije, ovaj prijedlog zakon bi trebao dodatno da promijeni ovaj pristup te da kroz profesionalizam agencija i agenata za posredovanje svim budućim klijentima garantuje veću sigurnost poslovanja sa nekretninama ali i veći nivo znanja samih agenata.
Odredbe zakona koje se odnose na registrovanje agencija za posredovanje koje imaju zaposleno najmanje jedno lice (na puno radno vrijeme) koje mora imati položen stručni ispit za posredovanje u prometu nekretnina, ukazuju na to da upravo ovaj pravni okvir dovodi do pozitivne promjene u smislu regulisanja osposobljenosti lica koja će se baviti posredovanjem u prometu nekretnina. Ohrabruje činjenica da će stručnu osposobljenost provjeravati Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine prema Programu osposobljavanja za agenta posredovanja u prometu nekretnina te da će naredni, tranzicijski period od 18 mjeseci agencije i njihovi zaposleni imati na raspolaganju kako bi uskladili svoje poslovanje sa novom, važećom legislativom.
Sve navedeno će u velikoj mjeri dodatno doprinjeti regulisanju tržišta nekretnina i znatno povećati broj legalnih posrednika te pozicionirati posredovanje u prometu nekretnina kao profesionalnu djelatnost. Svakako ovakvo zakonsko uređenje će uticati na to da i građani kao zainteresovana strana dobiju bolju, profesionalniju i kvalitetniju uslugu, po uzoru na zemlje u okruženju čija su tržišta ove vrste uređenija.
Tu su i ekonomske koristi koje usvajanje prijedloga ovog Zakona donosi, a koje se prije svega odnose na povećanje prihoda od naplate PDV-a po osnovu posredničkih provizija. Prema procjeni Privredne komore Federacije BiH, trenutni prihod PDV-a od provizija agencija godišnje iznosi oko 300.000 KM, što je svega tri posto (3%) mogućeg. Naravno, doći će i do povećanja naplate poreza na dobit koje ostvaruju registrovane agencije, jer će uspostavljanjem pravnog okvira i regulisanjem tržišta nekretnina na području FBiH biti povećan broj legalnih posrednika, te će posredovanje u prometu nekretnina imati profesionalni status kao djelatnost.
Osim preciziranja okvirnog tranzicijskog perioda od 18 mjeseci za sva pravna i fizička lica koji se odnosi na usklađivanje poslovanja sa odredbama ovog Zakona, svakako je bitan za spomenuti i rok koji se odnosi na pripremu podzakonskih akata za polaganje ispita za agente za posredovanje - rok od tri mjeseca od dana stupanja Zakona na snagu.

Dakle, zakonodavac je nastojao da ostavi dovoljno vremena agencijama i posrednicima za usklađivanje poslovanja s njegovim odredbama, kao i fizičkim osobama za polaganje stručnog ispita.
Upravo zbog svega navedenog mi u #Stanprometu vjerujemo da agente za nekretnine čeka bolja budućnost i profesionalniji pristup, dok se klijentima garantuje veća sigurnost poslovanja sa nekretninama i veći nivo znanja.