17.05.2022

Zašto trebate angažovati agenta za nekretnine?

Zašto trebate angažovati agenta za nekretnine?

Kupci i prodavci su na različitim stranama kada je riječ o kupoprodaji nekretnina - jedni nastoje uložiti što manje novca, a drugi zaraditi što više. Obje strane mogu značajno profitirati ako angažuju agenta za posredovanje u prodaji nekretine koji im može dati stručnu i profesionalnu pomoć.

U nastavku pročitajte najčešće razloge za angažovanje agenta za nekretnine:
1. Papirologija
2. Vještina pregovaranja
3. Brzina kupoprodaje
4. Poznavanje stanja na tržištu
5. Pravna sigurnost
6. Medijski prostor i marketing
7. Mreža konekcija

1. Paprilogija
Pojmovi, zakoni, dokumentacija vezana za kupoprodaju nekretnine su uglavnom prilično komplikovane, a potencijalne greške koje napravite mogu biti katastrofalne i znatno skuplje u odnosu na proviziju koju platite agentu (koji je jako dobro upoznat sa kompletnom procedurom i svim detaljima).

2. Vještina pregovaranja
Agent za nekretnine ima napredne vještine pregovaranja zbog čega nema boljeg zastupnika vaših interesa. Uz to, vi ne morate da trošite vrijeme na konstantno telefoniranje, obilaske ili pokazivanje nekretnine.
3. Brzina kupoprodaje
Cijeli proces kupoprodaje može biti jako stresan i trajati veoma dugo (po nekoliko mjeseci pa čak i godina). Ovlašten agent posjeduje mehanizme kojim će značajno ubrzati vašu kupovinu ili prodaju.

4. Stanje na tržištu
Agent ima najnovije informacije o dešavanjima na tržištu i kretanju cijena, te vas zbog toga može najbolje savjetovati u procesu kupoprodaje. Uz to, zna manje poznate informacije i detalje na koje 99% ljudi ne obraća pažnju.

5. Pravna sigurnost
Agent će se pobrinuti da se sve strane u procesu kupoprodaje osjećaju sigurno, pravno zaštićeno i da se proces obavlja bez rizika.

6. Medijski prostor i marketing
Ako pokušate sami prodati nekretninu, vaš oglas će biti samo jedan u moru oglasa na nekom od kanala prodaje. I to može potrajati prilično dugo. S druge strane, agent za nekretnine tačno zna kad, kako, kome, gdje i po kojoj cijeni da ponudi vašu nekretninu.

7. Mreža konekcija
Pored toga što će na najbrži način spojiti dvije zainteresovane strane, agent ima veliku mrežu konekcija iz različitih oblasti - pravnika, marketing stručnjaka, arhitekata, građevinara, ekonomista itd. koje može iskoristiti za dodane informacije i savjetovanje koje će unaprijediti proces kupoprodaje.

U konačnici, sve navedene stavke će vam uštediti vrijeme, sačuvati energiju,  živce :) i uštediti novac.

Ako želite da sarađujete sa najboljim u industriji nekretnina na našem prostoru, da imate najbolju moguću uslugu i sve na jednom mjestu, kontaktirajte licenciranog agenta za nekretnine - Harisa Kadića.