21.05.2020

Pripremite nekretninu za najam

Pripremite nekretninu za najam

Među brojnim obavezama koje se pred Vas kao zakupodavca stavljaju neizbježan je taj da nekretninu koju iznajmljujete Zakupcu morate predate u ispravnom stanju. Vrlo je važno da sve eventualne dorade i popravke završite prije zakupčevog useljenja.

Nakon što je prethodni zakupac napustio stan, odmah provjerite šta treba popraviti, a šta zamijeniti. Evo nekoliko savjeta koji će Vam pomoći da novog zakupca dočekate spremni:

• Provjerite da li sve vodoinstalacije funkcionišu?

Ovo uključuje slavine, tuševe, kade, wc školjke i umivaonike. Provjerite da li je dotok vode besprijekoran i da li funkcionišu svi odvodi. Uvjerite se da instalacije nigdje ne cure i da im je rad neometan. Otklonite sve probleme sa curenjem ili drugim nepravilnostima prije nego što iznajmite Vašu nekretniunu. Ukoliko neka instalacija konstantno uzrokuje probleme, razmislite o tome da je potpuno zamijenite, jer ćete prečestim popravkama potrošiti više novca od same vrijednosti instalacije. Imajte na umu da ćete zamjenom curećih i slabih instalacija također uštediti novac i dobijajući nešto manje račune za vodu, a samim tim sprječavajući da se malo curenje pretvori u veći problem čija popravka košta mnogo više.

• Provjerite da li su svi podovi očišćeni?

Buđ, gljivice i fleke koje su nastale boravkom kućnih ljubimaca u čovjekovom životnom prostoru se smatraju prijetnjom za zdravlje, te takve probleme treba u potpunosti otkoloniti prije nego što iznajmite nekretninu.

Bolesti poput toksoplazmoze, parazita koji obitava u flekama urina mačke, može biti smrtonosan. Pravilno čišćenje Vaših tepiha i ostalih podnih površina i obloga će osigurati to da zakupac ima zdravo okruženje. Ukoliko na tepihu imate gljivične ili fleke buđi, možda ćete morati zamijeniti taj tepih.

• Da li su svi plakari, ormarići i ostave potpuno očišćeni?

Gljivice i buđ se mogu skrivati ispod ormarića, pogotovo ukoliko imate problem sa curenjem instalacija. Ukoliko je oštećenje ozbiljno, ne trudite se prekrivati ga, nego radije zamijenite ormarić. Ormari su jedno od mjesta koje se često ne održavaju dovoljno dobro i koje se lako zapuste. Uvjerite se se da su svi ormari potpuno očišćeni i da su sve zaboravljene stvari vraćene uredno prethodnom zakupcu. Možda ćete pritom morati potražiti prethodnog zakupca da biste ga obavijestili o zaboravljenim stvarima. U obavijesti odredite razuman period u kojem pristajete sačuvati stvari, i nakon čijeg isteka se za stvari ne trebate smatrati odgovornima.

• Da li su za zidova uklonjeni svi tragovi guljenja, oštećenja i drugih nepravilnosti?

U zavisnosti od dužine prethodnog najma, možda će biti potrebno prostorije prekrečiti. Svaka postojeća rupa treba biti popunjena i neutralizirana prije nego ponovo iznajmite nekretninu. Ukoliko pak ne planirate krečiti, pomno pregledajte prostor i ustanovite stanje u kojem se zidovi nalaze, kako biste novog zakupca ne biste pozivali na odgovornost zbog oštećenja koja su uzrokovali drugi.

U najmanju ruku, trebali biste ukloniti sva jasno vidljiva oštećenja.

• Da li svi kućanski aparati ispravno funkcionišu?

Jasno je da stariji kućanski aparati troše mnogo energije, što bi na umu trebali imati zakupodavci koji zakupcima nude uključene režijske troškove u iznos najamnine. Zamjenom starih kućanskih aparata novijim modelima, zasigurno ćete uštediti novac uštedom energije i novcem koji dajete na popravke i održavanje. Vaši će zakupci cijeniti nove kućanske aparate, a Vaši će računi za struju biti vidljivo manji.

• Da li svi prozori i vrata fukcionišu besprijekorno?

Provjerite sve prozore i vrata i uvjerite se da se da se nesmetano otvaraju i zatvaraju, kao i da su u dobrom stanju. Ovo se odnosi i na vrata plakara, ormara, kuhinjskih i drugih ormarića, te vrata na terasi ili u bašti. Popravite sva oštećenja i uklonite nedostatke na vratima i prozorima. Ukoliko su u pitaju stariji prozori i vrata, ne zaboravite da oni također uzrokuju bespotrebno gubljenje toplotne energije u toku zimskih mjeseci.