25.02.2020

Uređenje vrta

Uređenje vrta

Prije svega, bitno je da prvi utisak Vaše bašte učinite veličanstvenim.

Tome zasigurno može doprinijeti osjećaj visine koju formira drveće, čija stabla i krošnje i najmanju baštu mogu učiniti grandioznom. Krošnje drveća će u Vašu baštu privući ptice, te pred vrata Vašeg doma donijeti malu oazu prirodnog sklada.

Birajući stablo koje ćete zasaditi, nemojte napraviti grešku i ne provjeriti koju visinu i širinu drvo svojim rastom može dostići, kako ne biste došli u situaciju da se vašeg divnog stabla za desetak godina morate rješavati jer smeta i vama i susjedima.

Da biste izbjegli prečesto i dugotrajno košenje trave u Vašoj bašti, kombinirajte travnate površine, pijesak i kamenje. Nikako ne smijete izostaviti cvijeće i druge ukrasne biljke. Pokušajte pritom ne miješati bezbroj vrsta cvijeća i biljaka, kako tom zelenom dijelu svog doma ne biste tom neodređenošću stila potpuno oduzeli identitet.

Ne zaboravite da lijepo proljetno cvijeće ne traje zauvijek, te da će s početkom ljeta već uvenuti. Ne dozvolite da zbog toga Vaša bašta sa dolaskom ljeta izgubi svoj sjaj. Posadite zato uz proljetno cvijeće i neko koje će procvjetati početkom ljeta, te novim bojama i mirisom ponovo obradovati Vas i Vaše goste. Izgledat će to kao da ste Vašu baštu presvukli u novo zanimljivo ruho.

Ukoliko nemate mnogo vremena za održavanje zahtjevnih biljaka, posadite otporno žbunje koje će unijeti boju i stil u Vaš vrt, a pritom neće zahtijevati mnogo njege.

Skrenite pažnju sa nezanimljivih detalja u vrtu postavljanjem žardinjera i posuda s cvijećem. Posadite cvijeće u jarkim bojama, a za sjenovite prolaze odaberite bijele i ružičaste cvjetove jer će oni takve prostore najbolje upotpuniti i istaći.

Bez obzira što je Vaša bašta možda malena, i u njoj baš i nema prostora za šetnju, osmislite malenu vijugavu stazicu kojom ćete doprinijeti da Vaša bašta ima čaroban i bajkovit izgled.

Osim što zasluženu pažnju treba posvetiti vegetaciji i okruženju, ne treba zaboraviti da je udobnost sjedenja u vrtu također veoma bitna. U dno vrta postavite garnituru za sjedenje ili sjenicu. Odaberite neku prozračnu strukturu u boji usklađenoj sa okruženjem, a izbjegavajte masivne konstrukcije koje je teško pomjerati. Izbjegavajte također tamne boje, jer će takve prije izblijediti na suncu i izgledati staro i otužno.

Osvjetljenje je također nešto čemu treba posvetiti pažnju. Za potpun večernji ugođaj upotrijebite reflektore da pažnju skrenete na neke fokusne tačke u vrtu. Usmjerite ih na drvo od dna stabla, ili ih postavite iza neke velike upadljive biljke ili statue kako biste naglasili njenu siluetu. Imajte na umu da svjetlo u bašti ne treba biti prejako, ali ni previše slabo da izaziva sablast onih koje ugostite.

Dodatna mjesta za sjedenje su također uvijek dobrodošla, naročito kada imate više gostiju. Klupe sa prostorom za skladištenje ispod poklopca su vrlo korisne, kao i sanduci na koje možete da postavite jastuke. Ovakvi dodaci se danas mogu nabaviti u raznim oblicima i veličinama i to od raznih materijala.
Boravak u bašti će biti još primamljiviji ukoliko je obogatite mirisima. Aromaterapija nije samo za kupatilo, a nije iskuljučivo ni za zatvorene prostore. Mirisni vrt ima opuštajuće djelovanje na organizam, a idealan efekat opuštanja će se postići upravo u prirodnom okruženju. Ružmarin i lavanda su poznati po opuštajućim svojstvima, a mnoštvo je cvjetnica koje će također mirisati tokom cijeloga ljeta.