25.06.2020

Pripremite nekretninu za prodaju

Pripremite nekretninu za prodaju

Iako se prodaja nekretnine mnogima čini jednostavnim poslom, ona to ipak nije i zaslužuje prethodnu pripremu s ciljem postizanja najboljeg rezultata. Prije svega, bitno je upotpuniti dokumentaciju vezanu za nekretninu koju prodajete (kupoprodajne ugovore bivših vlasnika, Vaš kupoprodajni ugovor, zemljišno-knjižni izvadak, građevinsku i upotrebnu dozvolu, tlocrt i slike nekretnine). Nakon toga, odredite barem okvirnu prodajnu cijenu i provjerite da li je postavljena cijena jednaka ili približna realnoj tržišnoj cijeni.
Određujući cijenu, u obzir trebate uzeti sljedeće stavke koje utječu na vrijednost nekretnine:
• lokacija

Veću prodajnu cijenu svakako mogu postići nekretnine koje su bliže centru grada, ali osim toga na cijenu utiče pozicija nekretnine u odnosu na sobraćajnicu, šoping centar, banku, poštu, apoteku, bolnicu, školu, tržnicu i slično.

• sprat na kojem se stan nalazi

Stan na prvom i drugom spratu uvijek postiže veću prodajnu cijenu nego stan u suterenu, prizemlju ili na trećem i četvrtom spratu, pogotovo u objektu bez lifta;

• postojanje lifta u zgradi

Postojanje lifta u zgradi povećava vrijednost stana na višim spratovima, pa u tom slučaju i stan na zadnjem spratu, ukoliko ima terasu i lijep pogled na grad, može postići čak i cijenu prvog i drugog sprata u zgradi bez lifta;

• postojanje instalacija za grijanje

Postojanje instalacija za grijanje će također utjecati na visinu cijene. Vrlo je bitno o kakvoj se vrsti grijanja radi. Veća se cijena može postići ukoliko nekretnina ima centralno grijanje ili etažno plinsko grijanje, dok postojanje plinskih peći ili pak nepostojanje grijanja mogu biti element koji će utjecati na nešto nižu cijenu nekretnine.

• orjentacija nekretnine

Veću prodajnu cijenu može postići nekretnina čiji prozori imaju orjentaciju istok-zapad, dok će nekretnine sa orjentacijom sjever-jug imati nešto nižu cijenu.

• pogled koji se pruža iz nekretnine

Stan ili kuća iz koje se pruža široki pogled na grad ili lijep prirodni pejzaž može postići nešto višu prodajnu cijenu od stana ili kuće čiji pogled manje ili više zaklanjaju zgrade ili drugi objekti.
Kada ste procijenili svoju nekretninu uzimajući u obzir navedene kriterije, spremni ste preći na drugu fazu, koja se odnosi na otklanjanje nedostataka.
Ne dozvolite sebi grešku da u nekretninu prestanete ulagati kada je odlučite prodati. Nekretnina koju ste odlučili prodati ne bi trebala izgledati lošije održavana nego nekretnina u kojoj živimo ili radimo.

Nedostaci na nekretnini koju želite prodati će se još više primijetiti kada se iz nje iznese namještaj, pa možda naoko sitni detalji mogu biti bitni elementi nečijeg suda o nekretnini. Ofarbajte zidove, prebrusite i prelakirajte parkete, uredite stolariju, okačite novo poštansko sanduče, zamijenite ili popravite pokvarenu slavinu i ili vodokotlić.

Ne dozvolite da sitnica poput naslaga prašine, razbijenog prozora, pokvarenog zvona na vratima ili fleka od procurjelog radijatora na parketu budu ono što će sniziti cijenu Vaše nekretnine samo zbog toga što Vi tome niste posvetili pažnju i malo vremena.

Poklonite nekretnini koju prodajete zasluženu pažnju i prikažite je u najboljem svjetlu. U tu svrhu Vam može poslužiti neka slika na zidu, mirisno kupatilo, cvijeće na terasi ili poneka lijepa svjetiljka. Zasigurno je da ćete na kraju za svoj trud biti višestruko nagrađeni.

Napravite listu stvari koje trebate da uradite, zavrnite rukave i bacite se na posao.