21.11.2020

Odgovori na najčešća pitanja postavljena agentima za nekretnine

Odgovori na najčešća pitanja postavljena agentima za nekretnine

Tokom našeg dugogodišnjeg iskustva susretali smo se sa brojnim pitanjima naših klijenata, bez obzira da li se radi o fizičkim ili pravnim licima koji kupuju ili prodaju nekretninu, odnosno nude ili traže najam. Obzirom da se često susrećemo sa istim pitanjima, odlučili smo napraviti listu najčešćih, sa namjerom da našim trenutnim, ali i potencijalnim klijentima olakšamo procese kupovine, prodaje, najma i otkupa nekretnina.
 

  • Koju dokumentaciju kao vlasnik nekretnine trebam dati na uvid kako bi se nekretnina uvrstila  u ponudu agencije Stanpromet?
Dokumentacija koja je obavezna da bismo ponudu uvrstili u ponudu agencije je zemljišno-knjižni izvadak, izvod iz katastra i lična karta vlasnika. Nakon uvida u dokumentaciju započinjemo sa slikanjem i pripremom prezentacije nekretnine, te njenim uvrštavanjem u našu zvaničnu ponudu.
 
  • Prodajem stan i dvoumim se kojoj agenciji da se obratim. Šta agencija Stanpromet nudi u odnosu na druge agencije? Zašto da odaberem baš vašu agenciju?
Odabir agencije Stanpromet je prvi pravi korak koji možete napraviti pri prodaji nekretnine, a vjerujemo da nećete pogriješiti ako nama poklonite povjerenje zbog slijedećih činjenica: 
    • Posjedujemo 21 godinu iskustva u posredovanju u procesu kupovine, prodaje i najma nekretnina;
    • Jedina smo agencija u Sarajevu u kojoj je zaposlen Realtor agent za nekretnine (konkretne razloge zašto u narednoj kupoprodaji izabrati našeg Realtor® agenta pročitajte u tekstu https://www.stanpromet.ba/pages?id_page=178193 );
    • U našem svakodnevnom radu, a sa ciljem kvalitetne prezentacije nekretnina, koristimo 3D i 360⁰ moderne tehnologije, kao i profesionalnu fotografsku opremu;
    • Izgradili smo izuzetnu poziciju kao oglašivač na svim relevantnim promotivnim i oglašivačkim platformama (OLX, društveni mediji);
    • Posjedujemo obimnu i kvalitetnu bazu podataka kupaca/zakupaca;
    • Dostupni smo i otvoreni za komunikaciju, te brzo reagujemo na upit;
    • Ocjenjeni smo sa maksimalnom ocjenom (5 od 5) na Facebook-u , Google-u i ostalim društvenim mrežama.
 
  • Razmišljamo o kupovini stana određene kvadrature i na određenoj lokaciji, a u ponudi agencije Stanpromet takvih stanova trenutno nema. Da li agencija Stanpromet pruža uslugu potražnje nekretnine?
Da, naši kupci mogu biti naši nalogodavci! Javite nam se da dogovorimo sastanak na kojem ćete nam prezentirati vaše želje, a mi ćemo vam jasno i konkretno objasniti način saradnje i šta možemo učiniti za vas.
 
  • Da li agencija Stanpromet vrši procjenu vrijednosti nekretnine?
Da, agencija Stanpromet pruža usluge procjene vrijednosti nekretnina. Metoda koju koristimo jeste tržišna procjena po osnovu iskustvenih parametara.
 
  • Vlasnik sam nekretnine i želim je brzo prodati. Da li je opcija otkupa nekretnine pravi izbor za mene?
Ako zaista želite prodati nekretninu za jedan dan, onda je opcija otkupa rješenje za vas. Mi smo jedna od samo nekoliko agencija koje na tržištu BiH pružaju uslugu otkupa nekretnina. Osiguravamo određene benefite za obje strane u procesu, a vaše je samo da donesete vlasničke papire i da krenemo sa realizacijom.
 
  • Interesuje me da li postoji zakon koji reguliše rad agenata za nekretnine u BiH? Da li postoji udruženje agencija za nekretnine u BiH?
Udruženje agencija za nekretnine postoji na entitetskim nivoima. Zakon koji reguliše rad agenata za nekretnine nije propisan, te agenti i agencije kao registrovana privredna društva posluju na pozitivnim pravnim normama.
 
  • Da li agencija Stanpromet dodatno naplaćuje prikazivanje nekretnine u formatu 3D i 360?
Prikazivanje nekretnina primjenom modernih tehnologija i profesionalne opreme, kako bismo Vašu nekretninu prikazali kvalitetno i vjerodostojno, agencija Stanpromet ne naplaćuje dodatno.
 
  • Da li su ponuđene cijene nekretnina fiksne?
Ponuđene cijene nekretnina u većini slučajeva nisu fiksne, mada ponekad postoje i takvi slučajevi što je uvijek vrlo jasno naglašeno. Naša preporuka je da nas kontaktirate za više informacija o nekretnini za koju ste zainteresovani.
 
  • Da li agencija Stanpromet pruža usluge i izvan Sarajeva?
Da, agencija Stanpromet pruža usluge i izvan Sarajeva. U našoj ponudi nalaze se atraktivne nekretnine locirane na planinama u blizini grada, na moru ali i u drugim gradovima u BiH. Također, prva smo agencija iz Sarajeva koja je otvorila poslovnicu u Banja Luci, tako da će naša ponuda biti proširena i za nekretnine locirane u ovom bh. gradu i okolini.
 
  • U posjedu sam stana koji je pod hipotekom. Želim prodati stan pa me interesuje kakva je dalja procedura?!
Prvi korak je da nam se javite, kako bismo posjetili nekretninu i napravili snimanje. Slijedeći korak je priprema osnovne dokumentacije za prodaju, kao i kontaktiranje povjerioca koji ima hipoteku nad vašom nekretninom kako biste dobili uslovnu saglasnost za prodaju iste. To je sve što je potrebno za prodaju vaše nekretnine pod hipotekom.
 
  • Nedavno sam na stranici vidjela oglas o nekretnini koju renovirate. Da li vi to radite samo sa odabranim nekretninama ili vam se možemo obratiti da o tome detaljnije razgovaramo? Mi bismo također željeli renovirati stan te ga nakon toga dati na otkup ili prodaju.
Odabir nekretnine koja će biti renovirana pa potom otkupljena ili ponuđena na prodaju, započinje sa razgovorom i dogovorom sa vlasnikom nekretnine. Zato vas pozivamo da nam se javite, a mi ćemo nakon uvida u dokumentaciju i stanje nekretnine dati prijedlog i stručno mišljenje šta je najbolje za vas i vašu nekretninu.
 
  • Da li mi kao klijenti dobijamo više prodajom ili otkupom stana?
Jednostavan odgovor na ovo pitanje nije moguće dati. Naime, postoji jako puno faktora, kako sa strane vlasnika nekretnine tako i sa naše strane, koji mogu uticati na odluku da li nekretninu otkupiti ili prodati. Svakako, prvi korak nakon što nas kontaktirate jeste uvid u stanje nekretnine i dokumentaciju, nakon čega agencija daje stručno mišljenje i prijedlog za prodaju ili otkup. Obzirom da smo jedna od samo nekoliko agencija na području Sarajeva koja nudi opciju otkupa, vjerujemo da odabirom agencije za nekretnine Stanpromet ne možete pogriješiti.
 
  • Željeli bismo iznajmiti stan na duži vremenski period i to na lokaciji na kojoj trenutno nemate ponudu za najam. Da li nam vi možete pomoći da nađemo takav stan?
Naravno! Agencija Stanpromet pruža usluge u ime nalogodavca, bilo da se radi o kupovini ili prodaji nekretnine, ili traženju stana za najam. Poštujući zakonske propise i standarde struke, agencija djeluje u ime nalogodavca a po primljenim instrukcijama. Naše dosadašnje iskustvo u segmentu traženju najma po nalogu je vrlo pozitivno, te vjerujemo da i za vas možemo napraviti odličan deal.
 
  • Jako nam se sviđa stan prikazan u vašoj ponudi. Međutim, trenutno nismo u prilici da platimo sav novac odjednom pa nas interesuje da li vi pomažete kod dobijanja kredita u banci?
Agencija Stanpromet pruža usluge podrške koje obuhvataju pripremu neophodne dokumentacije za podnošenje zahtjeva za kredit. Odluka o odobravanju kredita je potpuno autonomna odluka banke kojoj se podnosi zahtjev, i to je segment u kojem agencija za promet nekretnina ne pruža usluge.
 
  • Da li znate koliko nam je potrebno dodatnog novca, pored one cijene nekretnine koju  kupujemo, da bismo završili sve ostale neophodne administrativne obaveze?

Naravno, zahvaljujući našem znanju i iskustvu možemo vam dati konkretan odgovor na Vaše pitanje. Pored cijene stana, potrebno je da računate na troškove notarske usluge, poreza na promet nepokretnosti i takse kod zemljišno-knjižnog ureda. Ipak, tačan iznos nije moguće dati, jer se zbog zakonskih regulativa iznos razlikuje od slučaja do slučaja.

Iskreno se nadamo da smo uspjeli odgovoriti i na neka od vaših pitanja, te eventualno riješili i poneku dilemu. Ipak, ako imate pitanja na koja nismo ponudili odgovor, bit ćemo zahvalni da nam ih dostavite, a mi ćemo se potruditi odgovoriti u najkraćem roku.