31.05.2020

Vodič za kupovinu nekretnine

Vodič za kupovinu nekretnine

VODIČ ZA KUPOVINU NEKRETNINE

Razmišljate o kupovini nekretnine, vašeg prvog obiteljskog utočišta ili možda želite da tom nekretninom zamjenite aktuelni dom? O čemu posebno trebate voditi računa, a šta trebate izbjegavati? Koji prvi korak preduzeti, a ne pogriješiti? Naš vodič koji čitate će vam odgovoriti na ova pitanja, dati vam dodatnu uputu kako postupiti, i naravno kako doći do nas jer Stanpromet je mjesto gdje ljudi i nekretnine dijele zajedničku sudbinu.
Nakon što ste donijeli odluku da je vrijeme za novi izazov zvan kupovina nekretnine, a prije toga naravno obezbjedili finansijske preduslove sticanjem ušteđevine ili dizanjem neke vrste kredita, važno je prije svega da razmislite kakvo želite „mjesto iz vaših snova“ koje ćete zvati domom. Tako bitna odluka se ne donosi preko noći niti je bez stručne pomoći lica iz različitih sfera života možete donijeti.
Prije svega, morate biti dovoljno informisani o kretanju cijena nekretnina na tržištu kako biste znali da li su vaše želje i mogućnosti samo neki daleki san ili realnost. Zato predlažemo da pratite cijene nekretnina na specijalizovanim oglasnim mjestima, društvenim mrežama i grupama koje okupljaju ljude poput vas s jedne strane, ali i stručna lica poput nas, s druge strane. Nezaobilazan izvor informisanja jeste internet stranica ili stranice i grupe na društvenim mrežama nekih od respektabilnih agencija za prodaju i posredovanje u prometu nekretninama, kao što je i ova naša.
Nakon što ste utvrdili koja je cijena nekretnine koju sebi možete priuštiti, preporučujemo da uz našu pomoć nastavite dalju „avanturu“ u potrazi za nekretninom iz vaših snova. Naš Realtor® agent, profesionalac sa stručnim znanjem će vas sigurno kvalitetno i profesionalno zastupati i možete imati puno povjerenje u njega.
Uz vodstvo našeg i vašeg Realtor®agenta, morate da znate da li vaša buduća nekretnina ispunjava sve vaše zahtjeve koji se odnose na:

  • lokaciju (grad, željeni dio grada ili općina, naselje, ulica, zgrada, infrastruktura koja se nalazi u blizini poput zdravstvene ustanove, blizina gradskog prevoza, blizina javnog parkinga, škole, obdaništa, parkova, igrališta za djecu, maloprodajnih objekata, samoposluga i slično),
  • vrstu nekretnine (novogradnja ili starogradnja, stan u privatnoj zgradi ili kući, dio duplex-a)
  • površinu nekretnine
  • spratnost (koja utiče na cijenu - stan na prvom i drugom spratu uvijek postiže veću prodajnu cijenu nego stan u suterenu, prizemlju ili na trećem i četvrtom spratu, pogotovo u objektu bez lifta)
  • sistem grijanja (veća se cijena može postići ukoliko nekretnina ima centralno grijanje ili etažno plinsko grijanje, dok postojanje plinskih peći ili pak nepostojanje grijanja mogu biti element koji će utjecati na nešto nižu cijenu nekretnine) i
  • orijentaciju i pogled koji se pruža iz nekretnine (veću prodajnu cijenu može postići nekretnina čiji prozori imaju orjentaciju istok-zapad, dok će nekretnine sa orjentacijom sjever-jug imati nešto nižu cijenu; stan ili kuća iz koje se pruža široki pogled na grad ili lijep prirodni pejzaž može imati nešto višu cijenu od stana ili kuće čiji pogled manje ili više zaklanjaju zgrade ili drugi objekt).

Ukoliko ste prethodno sastavili vašu „listu želja“ i pored svakog od ovog zahtjeva stavili znak +, na pravom ste putu da olakšate proces traženja svog budućeg vlasništva, ali ste i olakšali posao našem Realtor® agentu.
Čini nam se da je upravo sada pravo vrijeme da Vas upozorimo da ono što trebate da imate tokom cijelog procesa traženja i kupovine nekretnine je strpljenje. Posebno vam napominjemo ovo jer je naša preporuka da vaš budući dom, dom iz snova razgledate više puta prije donošenja konačne odluke jer ćete samo tako steći uvid u osvjetljenost prostora i osjećaj prostora u kojem ćete provoditi dosta svog vremena. Zato smo sigurni da je naš Stanpromet pravo i idealno rješenje za Vas. Mi smo jedina agencija u BiH koja koristi 3D i 360◦ tehnologiju za virtualne šetnje našim klijentima i naši klijenti su u prilici da putem interaktivnog dizajna i uvijek dostupnog i olakšanog razgledavanja naprave pravi izbor i postanu ponosni vlasnici nekretnine.
Naš Realtor® agent je tu da vam osigura i svu dodatnu pomoć i podršku koja je neophodna nakon donošenja odluke o kupovini; kao što rekosmo maloprije strpljenje je nešto što vam je zaista potrebno jer nakon donošenja odluke još uvijek trebate izvršiti provjeru stanja imovine koju kupujete, pripremiti ugovor o kupoprodaji,  pripremiti se za dodatne troškove poput notarskih usluga, usluga procjenitelja i slično.
Zato je Realtor® agent tu, da u kratkom vremenskom roku uloži maksimalne napore, uštedi Vaše dragocjeno vrijeme, odgovori vašim zahtjevima i učini vas ponosnim vlasnikom nekretnine. Tu smo za Vas i čekamo Vas na ovoj našoj virtuelnoj adresi kao i na mrežama, ali i na novoj lokaciji na Grbavici. Javite se i posjetite nas! Realtor® agent čeka na vas!